En produktionscykel i Värmlandsteatern går till ungefär så här efter att ledning och styrelse tagit beslut om att en pjäs ska uppföras.

  1. Tillsättande av regissör och producent. I samråd med regissör och producent: Tillsättande av konstnärligt-/produktionsteam såsom scenograf, koreograf, kostymdesign, ljusdesign etc.
  2. Auditions. Här kan du som medlem oavsett erfarenhet anmäla dig för att söka till rollerna. Auditions utlyses via mailutskick till medlemmarna när det är aktuellt. Regissör brukar bjuda in till en ensembleträff när rolltillsättning är klar. Repetitionsarbetet startar ofta i samma veva. 
  3. Kollationering. På en kollationering inbjuds alla medlemmar och ev övriga nyfikna att ta del av det konstnärliga teamets och Värmlandsteaterns presentation av pjäsen som ska uppföras. Här finns kontaktpersoner som producent och vissa gruppledare med och som presenteras så att du lätt kan kontakta dem för att delge ditt intresse. Naturligtvis måste du inte hoppa på att vara med i någon produktion om du inte vill. Du kan komma och lyssna av ren nyfikenhet också.
  4. Grupperna börjar jobba. Efter kollationering så börjar en produktions alla grupper att producera. Om kollationeringen ligger sent i tid har detta redan dragit igång men det finns fortfarande möjlighet att kliva på projektet och engagera sig i olika grupper.
  • Marknadsföring
    Upprättar och jobbar tillsammans enligt marknadsplan med sociala medier, ev. trycksaker och annonser. En grafisk designer är ofta redan tillsatt av Producent.
  • Rekvisitörer
    Börjar tillverka eller leta upp föremål som ska vara 
    med i uppsättningen efter manus- eller scenografens anvisningar. Här kan du kika på en Presentationsfilm från Rekvisitagruppen Värmlandsteatern.
  • Kostymörer
    Tar mått på ensemblen och tar fram/tillverkar kostymer utifrån kostymdesigners skisser (och regissörens önskemål). Här kan du ta del av en Presentationsfilm från Kostymgruppen Värmlandsteatern.

  • Byggare

    Börjar tillverka scenografi efter scenografens modell och ritningar. 

  • Dekor

    Färgsätter scenografi, dvs målar och tapetserar, och i vissa fall letar fram dekor som vissa objekt som möbler om det inte åligger bygg- eller rekvisitagruppen.

  • Maskörer
    Förbereder och övar upp på sig själva att lägga sminkmasker efter en sminkdesigners anvisningar. Hårmakarna
    förbereder och övar på att sätta upp håruppsättningar efter en sminkdesigners anvisningar. Provsminkningar etc. görs på ensemble i god tid till tekniska repetitioner. Här kan du kika på en Presentationsfilm från Sminkgruppen, Värmlandsteatern

  • Ensemble

    Repeterar, repeterar, repeterar. Med regissör eller dansar med koreograf eller sjunger med sånginstuderare. Förutom regissör finns en regiassistent som har en viktig funktion att hjälpa regissör och ensemble vad som gjorts under repetitioner och inför framtida planering.

  • Ljudtekniker
    Förbereder körning av ljud under föreställning, ljudrigg, testar myggor (mikrofoner) etc. ev programmering av ljud efter ljuddesigner. Här kan du kika på en Presentationsfilm från Ljudgruppen Värmlandsteatern 

  • Ljustekniker

    Förbereder körning av ljus under föreställning, ljusrigg, ev programmering av ljusbord efter ljusdesignerns direktiv.

  • Scentekniker

    Förbereder och repeterar tekniska lösningar som ingår i föreställningen. Det kan vara saker som ska hissas, pyroteknik, motorer mm. Tar över publikvärdars roll innanför Salongens väggar. Informerar om scensäkerhet och har koll på allt som rör scenrummet.

  • Publikvärdar och Garderobiärer sluter upp och förbereder publiken för ett trevligt mottagande, pausservering och avslut på kvällen. En Foajéansvarig på plats har kommunikation med Scenmästare och Producent. Här kan du kika på en Presentationsfilm från Café- och Foajégruppen Värmlandsteatern.

  • Scenmästare
    tillsätts som har huvudansvaret för säkerheten under en föreställning. Utgör tillsammans med Foajéansvarig och Producent en treenighet med tät kommunikation inför varje föreställning.

 5        Inrigg. Den dag då produktionen får tillgång till scenen. Föreställningen är några veckor innan premiär på någon av våra scener och scenografin sätts ihop. Ljus- och ljud
riggas.
Vanligtvis efter inriggsdagen brukar bygg och rigg tiden bestå av 1-2 veckor inklusive helg, beroende på uppsättningens omfattning. Högintensiv tid dock.

 6        Repetition på plats i scenografi för ensemble och alla övriga grupper. En speciell dag är teknisk rep då alla grupper ska samköras och trimmas. Därefter kommer
genrepen med
publik.

7        Premiär med tillhörande premiärfest. Som traditionen föreskriver hålls tal från styrelsen och sången ”Var redo” sjungs i samband med skålen på scenen.

8        Föreställningsperiod. Alla grupper jobbar enlig fastställt schema för att framföra pjäsen för publik.

9        Avslutningsgalej. Middag / Knytis. 

10      Utrigg. Obligatoriskt för alla medverkande. Här river vi scenen. Kör tillbaka grejer vi lånat. Återställer lokaler och scengolv. Städar upp efter oss och utvärderar.

11      Utvärdering. En enkät alternativt intervjuer görs med medverkande om föreställningsperioden och produktionsarbetet i sin helhet.

 

Inom vissa grupper behöver du inte ha några förkunskaper. I Värmlandsteatern jobbar vi med att försöka lära upp amatörerna. Med ett intresse och en motiverad vilja kommer man långt.

En gyllene regel är att medverkande fullföljer det man åtagit sig. Värmlandsteaterns verksamhet bygger förutom på att ha kul även på lärande och ansvar.

En produktions kontaktpersoner

  • Producenten.
  • Respektive gruppledare inom produktionens olika grupper.

Om du inte vet vilka kontaktpersonerna är går det såklart bra att kontakta Värmlandsteaterns kansli på 054-152889 och prata med Klas eller Jennie.

Vägar in i en produktion är alltså

  • Kontakta producent eller gruppledare.

 

You´re clear to go!

 

Kontakt
Värmlandsteatern
Pihlgrensgatan 3, 652 25 Karlstad
Tel: 054-15 28 89
[email protected]
Värmlandsteatern