En vinterdag 1972 färdas Astrid Lindgren genom ett fantastiskt gryningsljus längs sjön Fryken och får impulsen att skriva om en värld långt bortom denna. ”Det var en sådan där fantastisk morgon med rosa ljus över sjön – ja, det var överjordiskt vacker, och då fick jag plötsligt en så stark vision av mänsklighetens gryningsljus, och då kände jag hur någonting tändes” skall Astrid ha sagt. När hon senare besökte kyrkogården i Vimmerby fick hon syn på ett järnkors med texten ”Här vila de späda bröderna Johan Magnus och Achates Phalén, döde 1860”. Astrid blev då inspirerad och visste att hennes nästa bok skulle handla om dessa två späda bröder.
”Det är hemskt att behöva dö när man inte fyllt 10 år ens” säger Skorpan som är fysiskt svag av en dödlig sjukdom. Bröderna Lejonhjärtas grundtema handlar just om kampen att bemästra rädslan och väl i Nangijala, som Skorpans bror Jonatan pratat mycket om, måste Skorpan så småningom besegra ondskan i dess hemskaste urtidsmässiga skepnad, drakhonan Katla.
Astrid blev en författarinna som vände sig till en tröstlös, ond värld med vädjan om fred, icke-våld, icke-krig, medmänsklighet, kärlek, hjälpsamhet och frihetsbevarande. Astrid Lindgrens berättelse skänker tröst till dem som i vår samtid känner sig förföljda och förtryckta. Hon ser i detta dödsrike – där Nangijala hotas att strypas av den fruktansvärda diktaturen i Karmanjaka – en avbild av förhållanden hos oss människor där det också finns fattiga och förtryckta som de ädelt hankande bröderna Skorpan och Jonatan Lejonhjärta. Detta tema fördjupades alltmer i hennes författarskap. Därför blev Bröderna Lejonhjärta en berättelse som försvarar de mänskliga värdena med samma goda effekter som de gamla sagorna: den ger barn verktyg att bearbeta vardagens konflikter och psykiska värld.
Det finns 3 st rullstolsplatser. Varav en kan vara eldriven permobil. Vid beställning av biljetter måste det anges vid bokningstillfället till personalen om ni är rullstolsburen samt om det är en permobil. Plats för ledsagare finns. Eventuell kostnad för ledsagare bestäms av arrangör.
Tillgång till handikapptoalett finns. För att besöka den måste ni be om hjälp av tjänstgörande personal. Hissens maxlast är 125 kg. Detta betyder att t.ex. Permobiler inte får/kan åka där. Tillsvidare använder vi Hotel Plazas handikappstoalett.
Biljetter köpes på Ticnet.se, Scalateatern och (i mån av plats) en timme innan föreställningens början på luckan.
I Scalateaterns foajé finns två rymliga garderober och vanligtvis bedrivs kioskverksamhet från teaterns foajé. Utbudet varierar beroende på produktion, vg. kontakta Scalateatern för mer information 054-19 00 80