För snart tusen år sedan diktades den första balladen om Robin Hood, den noble riddaren i Sherwoodskogen. Ballader var på medeltiden muntligt framförda berättelser som sjöngs i underhållningssyfte. Senare kom dessa muntligt spridda ballader att nedtecknas av munkar. Berättelsen om Robin Hood tillhör de ballader som handlade om hjältar och ridderlighet.
Den Robin Hood som vi känner till idag är en relativt ny berättelse, ”endast” 150 år gammal. I denna tappning har Robin Hood blivit en renodlad äventyrshjälte i samma anda som Ivanhoe och Indiana Jones. Han har också fått en mer detaljerad bakgrundshistoria. Det berättas att han var en förmögen man vid namn Robin av Locksley som på grund av sina åsikter om Prins Johan blev den laglösa Robin Hood.
Det finns tre anledningar till att vi har skrivit ett helt nytt manus, För det första ville vi visa bakgrunden till varför vi tror att Robin av Locksley blev Robin Hood, samt ge större plats åt de modiga kvinnor som kämpade tillsammans med honom. För det andra ville vi berätta historien i ett större perspektiv. Inte bara visa glada rövare som bodde i Sherwoodskogen, utan också varför och hur folket plågades av den elake Prins Johan. Dessutom ville vi ge Kund Rickard Lejonhjärtas del i berättelsen större utrymme. För det tredje ville vi skapa ett teaterstycke med ett så pass detaljerat berättande att gigantiska scenografier och tusentals rekvisitaföremål var onödiga. Kort sagt en enkel pjäs där skådespelarna med kropp och tal kastar publiken mellan äventyr, komedi och dramatik.
Anledningen att sätta upp Robin Hood var självklar för oss. Robin Hood har blivit en symbol för demokrati och kampen mot förtryck och girighet. Att bekämpa orättvisor på ett demokratiskt sätt har blivit en stöttepelare och ibland även en självklarhet i vårt samhälle. I Robin Hoods England på 1000 -1100-talet var det inte så, och på de flesta håll i världen kämpar människor fortfarande för sin rätt att uttrycka sin åsikt.
Klas Kvarnevik och Johan Fält
Manus och regi
Det finns 3 st rullstolsplatser. Varav en kan vara eldriven permobil. Vid beställning av biljetter måste det anges vid bokningstillfället till personalen om ni är rullstolsburen samt om det är en permobil. Plats för ledsagare finns. Eventuell kostnad för ledsagare bestäms av arrangör.
Tillgång till handikapptoalett finns. För att besöka den måste ni be om hjälp av tjänstgörande personal. Hissens maxlast är 125 kg. Detta betyder att t.ex. Permobiler inte får/kan åka där. Tillsvidare använder vi Hotel Plazas handikappstoalett.
Biljetter köpes på Ticnet.se, Scalateatern och (i mån av plats) en timme innan föreställningens början på luckan.
I Scalateaterns foajé finns två rymliga garderober och vanligtvis bedrivs kioskverksamhet från teaterns foajé. Utbudet varierar beroende på produktion, vg. kontakta Scalateatern för mer information 054-19 00 80